Kako su nastali horoskopski znaci?

Ovo mi je, kao astrologu početniku bilo posebno interesantno.

Još su drevni Vavilonci stvorili zodijački točak, tj. krug i tako prvi podelili nebo na četiri dela. Svaki od ova četiri dela neba su dalje podelili u 3 sekcije, svaki površine 30 stepeni. To nam daje punih 360 stepeni zodijačkog krug sa 12 jednakih delova, tj. horoskopskih znakova i to su:  Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe.

Ovih 12 horoskopskih znakova mogu da se podele prema četiri elementa – vazduh, vatra, voda i zemlja. Elementi predstavljaju bitnu vrstu energije koja deluje u svakom od nas. Astrologija ima za cilj da nam pomogne da tu energiju usmerimo na pozitivne aspekte i da steknemo bolje razumevanje naših potencijala i naših pozitivnih strana i izborimo se sa negativnim.  

Četiri elementa zodijaka imaju veliki uticaj na osnovne crte karaktera, emocije, ponašanje i razmišljanje. Astrologija za početnike obuhvata i osnovno znanje o njima.

Vodeni znaci

Rak, Škorpija i Ribe – izuzetno su emotivni i veoma osetljivi. Oni su vrlo intuitivni i mogu biti misteriozni, kao i sam okean.  Vodeni znaci vole duboke razgovore i intimnost. Oni retko šta rade skroz otvoreno i uvek su tu da podrže svoje najmilije.

Vatreni znaci

Vatreni znaci su Ovan, Lav i Strelac. Oni  imaju tendenciju da budu strastveni, dinamični i temperamentni. Oni se brzo ljute, ali i lako opraštaju. Oni su avanturisti sa ogromnom energijom. Fizički su veoma jaki i često su izvor inspiracije za druge. Vatreni znaci su inteligentni, samosvesni, kreativni i idealisti, uvek spremni za akciju.

Zemljani znaci

Bik, Devica i Jarac – „uzemljeni su“ i oni koji nas spuštaju na zemlju. Oni su uglavnom konzervativni i realni, ali isto tako mogu biti vrlo emotivni i mogu biti okrenuti materijalnim dobrima. Oni su praktični, odani i stabilni i ostaju uz ljude koje vole i u teškim vremenima.

Vazdušni znaci

Blizanci, Vaga i Vodolija – racionalni su, socijalni i vole komunikaciju i odnose sa drugim ljudima. Oni su mislioci, prijateljski nastrojeni sa izraženim intelektom, komunikativni i analitični. Oni vole filozofske rasprave, društvena okupljanja i dobre knjige, uživaju u davanju saveta, ali isto tako mogu da budu i vrlo površni.